Ont i nacken

Diskbråck i nacken

Nacksmärta med utstrålning i arm

Smärta från nacken med utstrålning ner i armen kan antingen bero på en skada på musklerna i nacken, skuldran eller armen, eller så kan det bero på en skadad eller irriterad nervrot i nacken. Om det är påverkan på en nervrot i nacken orsakas det främst av diskbråck, där delar av disken trycker på nerven, eller av en förträngning i ryggraden. Diagnos ställs ofta kliniskt men ibland kan det behövas ytterligare undersökning med röntgen eller magnetkamera.

De flesta diskbråck läker av sig själva men behandling är ofta nödvändig för att minska smärtan och för att förbättra funktionen så att läkning kan ske så snabbt som möjligt. Vanliga behandlingsåtgärder är specifik träning och kiropraktisk justering. De allra flesta som har diskbråck i nacken behöver inte opereras.

Vanliga symtom vid diskbråck i nacken

  • Nacksmärta som strålar till armen.

  • När du rör på nacken eller armen förvärras smärtan.

  • Domning, stickande eller pirrning i armen.

  • Muskelsvaghet.

Vad kan jag göra själv?

Försök att undvika aktiviteter och rörelser som provocerar fram smärtorna ner i din arm. Du kan också prova att lägga armen eller handen bakom nacken då det ofta kan kännas bättre och avlastar nacken. Ofta kan det också hjälpa att titta uppåt då det kan göra att disken rör sig lite bort från nerven och alltså minskar på trycket på nerven. Det är också en del av många behandlingar att göra rörelser där du ska titta uppåt på ett speciellt sätt för att hjälpa läkningen.

Promenera gärna och utför all typ av motion som inte gör att du får mer ont i nacken eller armen. All typ av ökad cirkulation är bra för läkningen. För att lindra din smärta är TENS ett väldigt effektiv sätt att få smärtlindring. Det kan underlätta vardagen mycket medan din nacke läker. Tänk också på att bibehålla en god hållning till så stor grad du kan. Försök alltså att leva ditt liv som vanligt i den mån det går utan att belasta nacken allt för mycket.

Behandling vid diskbråck i nacken

Mer än ¾ av alla som diagnostiseras med diskbråck i nacken blir helt återställda, så chansen att du kommer att bli helt bra är stor. De allra flesta diskbråck läker av sig själva inom ett år. Behandling är ofta nödvändig för att minska smärtan, förbättra funktionen och att snabba på läkningen. Till viss del är det också möjligt att förebygga så att du inte får liknande besvär igen i framtiden.

Det finns flera olika behandlingsmetoder som kan tillämpas när du har diskbråck, flera av dem kan även kombineras och valet av behandling utgår alltid från dina symtom och behov. De bästa behandlingsresultaten uppnås ofta av en kombination av kiropraktisk justering och specifik träning med exempelvis McKenzie-metoden.

När ska jag söka vård?

Har du smärta i nacken med utstrålning i armen ska du alltid söka vård. Om du också får akut huvudvärk bör du först söka läkare innan du träffar oss.