En god natts sömn

13.11.2017

Du vet säkert redan att en god natts sömn är en av de viktigaste faktorerna för ett balanserat och produktivt liv. Vem gillar inte att vakna med en känsla av att vara utvilad och redo för en ny dag?

Du har säkert också upplevt raka motsatsen. Du ligger och vrider och vänder på dig, ingen position känns skön. Det är för varmt. För kallt. Det gör ont i ryggen. En arm somnar. Ja, du vet hur det kan vara.

Hur kan vi se till att vi får fler bra nätter och färre dåliga?

Som kiropraktor träffar jag dagligen patienter som undrar vad man ska tänka på när man köper säng. Många frågar vilket märke som är bäst och vilken säng som passar bäst för just deras kropp. Därför tänkte jag försöka få den här djungeln att bli lite mindre snårig.

Nyckelordet är "neutralläge"

Vår kropp består ju som bekant av ett flertal olika ben med leder emellan för att tillåta rörelse. Varje led i kroppen omgärdas av en ledkapsel och ligament, som ser till att de två olika benen inte glider isär eller att leden inte kan böjas åt fel håll. Neutralläget för en led är oftast i mitten av rörelseomfånget, där ligamenten och ledkapseln inte är spända åt något håll.

Om vi låter en led vara i ett ytterläge för länge så kommer vi börja få ont från dessa strukturer, tänk dig tex att du sitter på en strand och lutar dig på din utsträckta arm medan du pratar med någon. Sitter du så en halvtimme kommer du vara rejält stel och öm i armbågen när du ställer dig upp. Detsamma gäller i sängen. Om en led hamnar i ett ytterläge klarar vi bara av att ligga så en kort stund, sedan behöver vi flytta på oss för att undvika skada. 

Vår kropp är så pass smart att den skyddar oss från detta även när vi sover. Problemet är att varje gång kroppen är tvungen att vända på sig går vi mot en ytligare sömn. Det som gör att vi vaknar och känner oss utvilade är den totala mängden djupsömn.

Alltså: Ju mer vi vänder och vrider på oss på natten desto mindre utvilade är vi när vi vaknar!

Lösningen

Det första man ska veta är att vi behöver sova på rygg eller sidan. Magpositionen kan aldrig uppfylla kravet på neutralläge, tänk tex på rotationen i nacken, armen som ligger utsträckt under kudden eller ländryggen som hamnar i en överdriven svank för att man drar upp ena benet.

När du ligger på rygg är det några saker som behöver uppfyllas: Ryggens naturliga kurvor behöver bevaras samtidigt som höft och knä inte får vara helt utsträckta.

När du ligger på sidan är det bara en sak det handlar om: Att ryggraden hålls rak (vilket är neutralposition). För att åstadkomma detta behöver sängen släppa ned axel och höft samtidigt som den ger stöd i midjan.

Olika sängtillverkare löser den här uppgiften på olika sätt. Detta gör att sängarna kan kännas väldigt olika men ändå göra ett bra jobb. Det man ofta behöver hjälp med när man köper säng är vilken hårdhet på fjädrarna man ska välja. Vissa tillverkare jobbar med viskoelastiska material, som tex Tempur. Där behöver man inte välja någon fasthet då materialet anpassar sig exakt efter din kropp.

Man kan alltså inte säga att en viss typ av säng eller en viss tillverkare är bättre än någon annan så länge den är anpassad efter dig och uppfyller kraven ovan.

Vi samarbetar med Smärtfri.se som säljer Tempur på nätet.

Mattias Wranå, Leg. Kiropraktor