Ont i nacken

Nackspärr

Akut stelhet och smärta i nacken

Nackspärr innebär att man plötsligt blir stel och får ont i nacken. Det gör ont och är svårt att vrida på huvudet och att tippa nacken åt sidan. Det kan kännas som ett mekaniskt stopp. Ofta är det värre åt ena hållet, samtidigt som nackens och halsens muskler blir ömma och spända, nästan som vid kramp. Besvären börjar ofta efter en snabb rörelse med huvudet eller att man sovit med huvudet i en viss position. Anledningen till smärtan varierar men det är vanligt att en diskförändring leder till att vävnader med nerver i sig signalerar om smärta vilket kan leda till ett akut muskelspasm. Det är därför lätt att misstolka nackspärr som ett muskulärt problem när det egentligen är nackens diskar och leder som orsakar smärtan.

Ofta går tillståndet över av sig själv inom några dagar upp till en vecka, men nackspärr orsakat av en disk kan gå över betydligt snabbare om rätt behandling sätts in direkt.

Symtom vid nackspärr

Nacken gör ont och är stel. Symtomen kommer plötsligt, ofta under några timmar eller under natten. Ibland känns det som ett hugg och smärtan uppkommer akut, inom några minuter. Smärtan sitter ofta på ena sidan och kan även stråla ner mot skuldran eller armen. Ibland strålar det istället upp till bakhuvudet. Musklerna i nacken blir spända och ömma samtidigt som huvudrörelser kan förvärra smärtan. Det händer att smärtan är så stark att huvudet inte kan hållas i neutralt. Som en följd av smärtan och överdriven muskelspänning kan man bli trött i axlarna och uppleva domningar i armar och händer eller få huvudvärk. Ofta blir man trött mellan skulderbladen då musklerna får arbeta hårt för att hålla uppe huvudet. Det är vanligt känna en smärta ner mot ena skulderbladet och ibland kan smärta och domning upplevas ner i samma sidas arm, hand och fingrar.

Egenvård vid nackspärr

Det är viktigt att röra på sig som vanligt så mycket som möjligt. Undvik att ligga ner och att böja huvudet framåt. Det är inte farligt att försöka röra på nacken åt sidorna och bakåt, men undvik att böja nacken framåt tills orsaken är konstaterad hos vårdgivare. Både kyla och värme kan upplevas lindrande i det akuta skedet men kyla är att föredra då det inte riskerar att öka inflammationen så som värme kan göra. Vissa liniment, som exempelvis Linnex, är både smärtlindrande och inflammationsdämpande. Undvik massage i det akuta skedet då det ofta kan ge en reaktion med mer värk och ökad inflammation.

Behandling vid nackspärr

I många fall går smärtan över av sig själv om man ger det tid. Eftersom orsaken ofta är en buktande disk kan kiropraktisk justering och egenövningar återställa normal funktion mycket snabbare och minska risken att tillståndet förvärras. Förutom den kiropraktiska justeringen är neuromuskulär behandling, McKenzie-övningar samt TENS (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) effektivt. I vissa fall kan det vara lämpligt att ta receptfria läkemedel för att lindra besvären och dämpa den inflammation som kan uppstå.

När skall jag söka vård?

  • Om smärtan kvarstår efter en vecka.

  • Om smärtan är mycket stark eller om man upplever svaghet och domningar i ena armen eller handen bör man kontakta oss så snart som möjligt.

  • Om du har återkommande episoder med nackspärr.

  • Är man stel i nacken och samtidigt har feber och allmänpåverkan bör man uppsöka läkare direkt för att utesluta hjärnhinneinflammation.