Ont i nacken

Whiplash

Pisksnärtsskada

Många tänker bara på bilolyckor när de hör ordet whiplash men en whiplashskada kan uppstå av många anledningar. Det sker när kroppen plötsligt utsätts för en yttre kraft som kastar huvudet från ett ytterläge till ett annat. Man kan beskriva det som att du stukat nacken och det kan ge allt från lindriga, snabbt övergående besvär till mer allvarliga symtom.

Det stämmer att trafikolyckor är en vanlig orsak till whiplashskada, men även tacklingar, slag och fall inom idrott kan orsaka samma typ av skada. Det är inte ovanligt att det sker inom exempelvis kampidrotter, ishockey och ridning.

Kom ihåg att ordet pisksnärtsskada bara ger en bild av hur skadan uppkommit. Det är främst huvudet och ryggraden som kan utsättas för en snabb rörelse som liknar en pisksnärt. Huvudet väger ca 4-5 kg på en vuxen person och sitter ihop med ryggraden med små ligament, muskler och senor. Det gör att redan små rörelser kan leda till skador. Skadorna uppstår främst i ryggradens ligament, diskar, nerver, senor och muskler. Om du åker bil räcker det med en så pass låg hastighet som 6-8 kilometer i timmen för att ditt huvud och halsrygg kan utsättas för tillräckligt stora krafter för att leda till uppkomsten av en mild pisksnärtsskada.

Vad som händer i kroppen vid en whiplashskada är väldigt individuellt. Om du hunnit spänna muskler och förbereda dig innan rörelsen inträffar kan du i bästa fall undvika skador. Det är viktigt att tidigt diagnostisera en whiplashskada och att ta reda på vilka strukturer som du skadat. Då kan man sätta in rätt behandling och träning direkt och på så vis undvika att du får långvariga besvär.

Symptom

Om du har fått en whiplashskada är det vanligt att symtomen inte visar sig direkt. Det kan ofta ta några dygn innan du upplever några större besvär.

Vanliga symptom på whiplashskada:

  • Du har ont i nacken och känner dig stel

  • Du får ont i huvudet, armarna, axlarna eller mellan skulderbladen

  • Du kan känna pirr, stick, domning eller annan påverkan i ansiktet och i ena eller i båda armarna

  • Det är också vanligt att få ont i ländryggen, ibland med utstrålande smärta i höfter och ben

  • Yrsel och tinnitus är vanliga symptom som du kan uppleva

Efter en tid kan du även bli mer känslig för ljud, ljus, lukt, smak och beröring. Du kan även få minnessvårigheter och symtom från andra kroppsdelar och organ.

Vad kan jag göra själv?

All kroppens läkning är beroende av blodcirkulationen. Den aktiveras när du rör på dig. Små nackrörelser och lugna promenader kan vara bra för läkningen och ger avslappning.

Sömnen spelar också stor roll och det är viktigt att försöka sova bra. Det gör att du kan klara av att hantera smärtan bättre. Sömnproblem kan annars påverka både ditt humör, din koncentrationsförmåga och ditt minne.

Ergonomisk kudde

En kudde från Tempur kan göra stor skillnad i både sömnkvalitet och fungera smärtlindrande. Många personer har berättat att de sovit sin första natt utan smärta när de bytt kudde. Men det är viktigt att välja rätt kudde för just din kroppsbyggnad och för din säng. Följ den här guiden så vet du att du får en kudde som är anpassad för dig.

Smärtlindring

Det är viktigt att minska smärtan så mycket som möjligt så att du tidigt kan komma igång med att röra på dig och att sova bra.

Kyla eller värme kan ofta lindra din smärta vid en whiplashskada. Du kan till exempel lägga en ispåse där det gör ont för att minska smärtan. Vissa upplever en lättnad av att ha en varm halsduk eller av att använda liniment som Linnex.

TENS är effektivt för att minska smärtan och att få musklerna i nacken avslappnade.

Det kan också vara bra för läkningsprocessen att göra avslappningsövningar. Vissa övningar kan du göra själv, andra kan du få hjälp med av en fysioterapeut.

Behandling

Om du har fått en whiplashskada kan du få behandling. Vilken typ av behandling du får beror på vilka besvär du har och hur de utvecklas. Orsaken till besvären kan variera mellan olika personer beroende på hur skadan uppkom. Det är viktigt att din behandling utgår från en så specifik diagnos som möjligt. Du kommer att få råd och alla åtgärder anpassas efter din situation. Behandling är ofta nödvändig för att minska smärtan, förbättra funktionen och att snabba på läkningen. Ju tidigare du får hjälp desto bättre. Det är dock aldrig för sent att påbörja behandling.

Det finns flera olika behandlingsmetoder som kan tillämpas när du har en whiplasskada, flera av dem kan även kombineras och valet av behandling utgår alltid från dina symtom och behov. De bästa behandlingsresultaten uppnås ofta av en kombination av kiropraktisk justering och specifik träning av de små musklerna i nacken.

Det är också viktigt att träna hållning, eftersom bra hållning i vila och rörelse är bra för lederna och underlättar läkningen..

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har fått en pisksnärtsskada ska du söka vård direkt. Om du har mycket ont ska du först kontakta en akutmottagning.

Sök vård så tidigt som möjligt för att ta reda på om dina symtom beror på en whiplashskada. Ju tidigare du blir undersökt, desto lättare är det att påbörja rätt behandling.